Charlotta Fritsch

Född 1968, bostad och ateljé i Lerum.

Konstutbildningar

KV konstskola 1995-1996
Målarelev för Kent Larsson 1998-1999
Tolleredsgruppen 1998-2000
Vedic Art Fredensborg, Nils Pedersen, 2008
Vedic Art Öland, Johannes Källman, 2021
Vedic Art Öland,  Annica Andersson, 2022
Vedic Art Öland, Karin Nylund, 2023
Adele Sypesteyn online kurser, 2022-2023
Louise Fletcher online kurser och community, 2023-pågående

Utbildad Art Director och Varumärkesstrateg IHM, 2007.
Yrkesverksam som AD/grafisk formgivare 1995-2013
Utbildad och auktoriserad Gestaltterapeut 2008, yrkesverksam som Gestaltterapeut, beteendevetare och organisationskonsult sedan 2013 på egen firma Fritsch & co AB

Jag är medlem i Konstriket, en förening som består av konstnärer i Alingsås, Härryda, Lerum, Mölndal och Partille, där jag medverkar i årets stora Konstrunda på hösten och mindre utställningar under året.

Jag är även medlem i Svenska Konstnärsförbundet. En bred intresseförening för aktivt verksamma konstnärer

Mitt måleri

Jag målar min relation till livet. Här finns ljus och mörker, hårt och mjukt, längtan och mättnad. Ett äventyr att upptäcka. När mina bilder berör andra människor blir jag levande. Då uppstår den kontakt som ger mod att skapa.


Vedic Art

Efter många år av stillhet och blockering i mitt måleri kom jag i kontakt med den kreativa filosofin Vedic Art via min utbildning till Gestaltterapeut. Genom Vedic Art luckrades mina blockeringar upp och jag hittade ett nyfiket sätt att utforska mitt skapande med full trygghet och tillit till processen.

I Vedic Art är grundsynen att vi alla har en stor skaparkraft och kunskap inom oss redan från födseln. Genom måleriet plockar vi fram dessa resurser inom oss. Metoden kräver inga förkunskaper.

“Vedic” kommer från det indiska sanskritordet “Veda” som betyder kunskap, visdom. Den vediska visdomstraditionen är mer än 5000 år gammal.

“Vedic Art är så mycket mer än att lära sig att måla. Vedic Art är att känna själva livet i sig och att våga uttrycka sig precis som man är. Vedic Art är att upptäcka alla oändliga möjligheter som finns och att utforska de som just jag eller du dras till, lockas av. Vedic Art finns för dig som längtar efter att skapa mer fritt men också för dig som mest längtar efter att leva i mer tillit till dig själv och livet.”

Annica Andersson, Vedic Artlärare

Gestaltterapi - A piece of art

Gestalt är tyska och betyder helhet, hela människan, hela
systemet. Det har blivit mitt förhållningssätt till livet. När jag fann Gestaltterapin var det de gestaltiska lagarna som fångade mitt intresse först, där kände jag igen mig från den grafiska formen. Hur nära eller långt ifrån någon eller något kan vara innan det uppstår tomrum eller närhet. Utforskandet av kontaktbegreppet, polariteter, figur och form, perceptioner och tolkningar. Att känna igen och följa livets energi och skapa något utifrån mig och min verklighet blev en guide för mig även i måleriet.

Vill du ha kontakt med mig som terapeut? Kolla på Fritsch & co

Signaturen

Min signatur är resultatet av en process som har en mening för mig. Det är mitt C i Charlotta med en kaxig prick i mitten. I vår utveckling till ritande, skapande och uttryckande individer genomgår vi olika faser. En viktig del är att göra prickar. Det gör vi tidigt i vår utveckling av jaget, jag är. Prickar finner vi även i de äldsta teckningarna från våra förfäder i hällristningar världen över.
Det fick bli mitt signum i mitt måleri. Jag Charlotta.